تاثیر توالی غذا بر سطح قند خون
به گزارش بانه مارکت، خبرنگاران- جسی اینچائوسپه بیوشیمی دان و نویسنده کتاب انقلاب گلوکز می گوید اصلاح رژیم غذایی می تواند زندگی شما را تغییر دهد.
به گزارش بانه مارکت به نقل از کانورسیشن، او در توصیه های خود در رسانه های اصلی و اینستاگرام می گوید که خوردن غذا به ترتیبی خاص کلید اصلی برای کاستن قند خون است.
او می گوید با ترتیب خوردن ابتدا سالاد پیش از پروتئین و خاتمه دادن به غذا با کربوهیدرات های نشاسته ای قند خون تنظیم می گردد. از نظر علمی آیا این منطقی است؟ معلوم است بله، تا حدی.
نقطه اوج گلوکز چیست؟
حدود 30 تا 60 دقیقه پس از خوردن کربوهیدرات، افزایش گلوکز یا قند در جریان خون شما رخ می دهد. عوامل زیادی مشخص می نمایند که مقدار اوج تا چه مقدار بالا باشد و چه مقدار به طول انجامد. این عوامل شامل آن چه با کربوهیدرات یا پیش از آن خورده اید، مقدار فیبر موجود در کربوهیدرات و توانایی بدن شما برای ترشح و استفاده از هورمون انسولین است.
برای افرادی که شرایط خاص پزشکی دارند هر تاکتیک برای تنظیم اوج گلوکز بسیار مهم است. این شرایط عبارتند از: دیابت، هیپوگلیسمی واکنشی (نوع خاصی از کاهش مکرر قند)، کاهش فشار خون پس از غذا (فشار خون پایین بعد از غذا خوردن) یا زمان پس از انجام جراحی چاقی.
این بدان خاطر است که افزایش قند خون در مقداری بالا و طولانی مدت اثرات ماندگار و مضری بر بسیاری از هورمون ها و پروتئین هایی دارد که باعث التهاب می شوند. التهاب با طیف وسیعی از شرایط از جمله دیابت و بیماری قلبی مرتبط است.
غذاهای مختلف، اوج های مختلف قند خون
آیا خوردن انواع مواد غذایی پیش از کربوهیدرات بر افزایش قند خون تاثیر می گذارد؟ معلوم است، بله. مدت هاست که دانشمندان می دانند غذاهای پر فیبر مانند سالاد تخلیه معده (مقدار خروج غذا از معده) را کند می نمایند. بنابراین، غذاهای پر فیبر انتقال گلوکز و سایر مواد مغذی به روده کوچک را برای جذب در خون کاهش می دهند.
پروتئین ها و چربی ها نیز تخلیه معده را کند می نمایند. پروتئین مزیت اضافی تحریک هورمونی به نام پپتید 1 شبه گلوکاگون (یا GLP1) را دارد. وقتی پروتئین غذای شما به سلول های روده تان برخورد می نماید این هورمون ترشح می گردد و تخلیه معده را بیش تر کند می نماید. هم چنین، این هورمون بر پانکراس تاثیر می گذارد جایی که به ترشح هورمون انسولین یاری می نماید که بر سطح قند خون شما تاثیر می گذارد. در واقع، داروهایی که عملکرد GLP1 را تقلید می نمایند (معروف به آگونیست های گیرنده GLP1) طبقه ای تازه و بسیار موثر از دارو برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 هستند. این داروها برای بهبود کنترل قند خون تفاوتی واقعی ایجاد می نمایند.
خوردن به ترتیب غذا چیست؟
بیش تر پژوهش های علمی در خصوص این که آیا خوردن غذا به ترتیب خاصی باعث افزایش گلوکز می گردد یا خیر شامل قرار دادن فیبر، چربی یا پروتئین پیش از غذا است. در حالی که شواهد نشان می دهند خوردن پروتئین پیش از کربوهیدرات ها به کاهش فرایند افزایش قند خون یاری می نماید شواهدی چندان قوی مبنی بر خوردن سایر گروه های غذایی به طور جداگانه و به ترتیب در طول یک وعده غذایی وجود ندارد.
اینشائوسپه می گوید فیبر، چربی و پروتئین در معده با یکدیگر مخلوط نمی شوند. او درست می گوید، اما مواد مغذی تا زمانی که به مقدار کافی به ذرات ریز تبدیل نشده باشند از معده خارج نمی شوند. برای مثال، مدت زمان بیش تری به طول می انجامد تا استیک در مقایسه با پوره سیب زمینی به یک ذره ریز تبدیل گردد. با توجه به این واقعیت که مایعات سریع تر از مواد جامد تخلیه می شوند و مردم تمایل دارند کل شام خود را در حدود 15 دقیقه صرف نمایند آیا شواهد واقعی وجود دارند که خوردن یک وعده غذایی با یک توالی خاص مفیدتر از خوردن غذاها به دلخواه شما باشد؟ بله، اما شواهد خیلی قوی نیستند.
در یک آنالیز کوچک پنج ترتیب مختلف وعده های غذایی در 16 فرد که مبتلا به دیابت نبودند مورد آنالیز نهاده شد. شرکت نمایندگان باید ظرف مدت 15 دقیقه غذای خود را می خوردند. نتیجه این بود که تفاوتی کلی در افزایش قند خون بین گروه هایی که سبزیجات خود را پیش از گوشت و برنج می خوردند در مقایسه با سایر توالی ها وجود نداشت.
توصیه این است اگر به دیابت مبتلا هستید این توالی را رعایت کنید و اگر به دیابت مبتلا نیستید سعی نکنید غذای تان را با ترتیب خاصی بخورید، اما حذف نوشیدنی های شیرین و افزودن فیبر، پروتئین یا چربی به کربوهیدرات ها برای کند کردن تخلیه معده و کاستن از فرایند افزایش قند خون را در نظر بگیرید.
منبع: فرارو