کدام چای کافئین بیشتری دارد؟
به گزارش بانه مارکت، اگرچه قهوه منبع اصلی کافئین به شمار می رود، اما برخی از افراد از نوشیدن آن لذت نمی برند و چای را ترجیح می دهند. کافئین چای از قهوه کمتر است، با این حال می توان آن را جزء نوشیدنی های کافئین دار قرار داد. چای یکی از محبو ب ترین نوشیدنی ها در سراسر دنیا است. چای سیاه، سبز، سفید و اولانگ همگی از برگ های گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) تهیه می شوند و چیزی که آن ها را از هم متمایز می نماید، زمان برداشت و مقدار اکسیداسیون برگ ها است.
هر چقدر مقدار اکسیداسیون بیشتر باشد، رنگ برگ ها تیره تر خواهد بود. چای سیاه کاملاً اکسید می گردد، به طوریکه در مقایسه با سایر انواع چای رنگ تیره تر و طعم قوی تری دارد. برای تهیه چای سبز بلافاصله برگ ها را حرارت می دهند تا آنزیم های مؤثر در اکسیداسیون چای از بین بروند. بنابراین، چای سبز یک نوع چای اکسید نشده است. چای اولانگ نیمه اکسید شده است و چای سفید از برگ های جوانی تهیه می گردد که به مقدار کمی اکسید می شوند.
چای سیاه پرطرفدارترین نوع چای است، به طوریکه تقریباً 75 درصد چای مصرفی در دنیا را شامل می گردد. اما در ژاپن و چین، چای سبز از محبوبیت بیشتری برخوردار است. در سراسر دنیا، مردم از چای اولانگ و چای سفید کمتر از سایر انواع چای استفاده می نمایند. در این مقاله از بانه مارکت مگ درباره مقدار کافئین چای، فواید چای های کافئین دار و فاقد کافئین و بعلاوه عوارض مصرف زیاد کافئین صحبت می کنیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
کافئین چای چقدر است؟
مقدار کافئین موجود در چای بسته به نوع چای فرق دارد. اکسیداسیون اصلی ترین عاملی است که مقدار کافئین چای را مشخص می نماید. اکسیداسیون مجموعه ای از واکنش های شیمیایی است که رنگ برگ های چای را تغییر می دهد و روی کافئین، طعم و عطر نوشیدنی نهایی تأثیر می گذارد. هر چقدر چای کمتر اکسید گردد، کافئین، طعم و عطر کمتری خواهد داشت. از نظر مقدار کافئین، چای سیاه و چای اولانگ در صدر فهرست و چای های بدون کافئین و دمنوش های گیاهی در انتهای فهرست قرار می گیرند.
تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان می دهد نوشیدن چای می تواند سلامت شما را بهبود بخشد. در حقیقت، وجود ترکیبات زیر در انواع چای آن را به یک نوشیدنی سالم و مفید برای بدن تبدیل نموده است:
- آنتی اکسیدان ها: این ترکیبات از آسیب اکسیداتیو جلوگیری می نمایند یا بروز آن را به تأخیر می اندازند. به همین علت می توانند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری قلبی و سرطان را کاهش دهند.
- فیتوکمیکال ها: این ترکیبات گیاهی که به طور طبیعی در چای وجود دارند، سیستم ایمنی بدن را تقویت نموده و به کاهش خطر سرطان و بیماری قلبی یاری می نمایند.
- فلاونوئیدها (Flavonoids): نوعی فیتوکمیکال پلی فنلی با خاصیت آنتی اکسیدانی هستند.
- فلاونول ها (Flavonols): یک نوع فلاونوئید هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند.
- اپی گالوکاتچین گالات (EGCG): یک نوع کاتچین است که در چای سیاه و چای سبز یافت می گردد و خاصیت آنتی اکسیدان دارد.
- تیانین: یک اسید آمینه است که می تواند به کاهش استرس یاری کند.
چای سیاه
چای سیاه حاوی بیشترین مقدار کافئین است و در هر 8 اونس آن (29/5 میلی لیتر) بین 64 تا 112 میلی گرم کافئین یافت می گردد. چای سیاه فاقد کالری، چربی، پروتئین، فیبر، ویتامین یا قند است. با این حال، مانند سایر انواع چای حاوی فلاونوئید، فیتوکمیکال ، فلاونول، تیانین و آنتی اکسیدان هایی است که همگی در بهبود سلامتی نقش دارند. مهم ترین فواید چای سیاه که تحقیقات پیروز به کشف آن ها شده اند، عبارتند از:
- افزایش هوشیاری ذهنی: اگر چای سیاه در طول روز مصرف گردد به علت داشتن کافئین می تواند سطح هوشیاری را افزایش دهد و مقدار توجه را بهبود بخشد.
- پیشگیری از حمله قلبی: افرادی که چای سیاه می نوشند، کمتر از دیگران در معرض حمله قلبی قرار دارند. علاوه بر این، بعد از حمله قلبی احتمال مرگ در کسانی که حداقل به مدت یک سال از چای سیاه استفاده نموده اند، کمتر است.
- یاری به درمان افت فشار خون: نوشیدنی های کافئین دار می توانند به افراد سالمند که بعد از غذا خوردن دچار افت فشار خون می شوند، یاری نموده و فشار خون آن ها را افزایش دهند.
- کاهش خطر سرطان تخمدان: افرادی که به طور منظم چای می نوشند، نسبت به افرادی که هرگز یا به ندرت چای مصرف می نمایند، کمتر در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان قرار دارند.
چای اولانگ
در هر 8 اونس چای اولانگ 29 تا 53 میلی گرم کافئین وجود دارد. چای اولانگ هم همچون چای سیاه فاقد چربی، قند، پروتئین و فیبر است. مقدار انرژی و مواد مغذی 100 گرم چای اولانگ عبارتست از:
- انرژی: 1 کالری
- کلسیم: 1 میلی گرم
- منیزیم: 1 میلی گرم
- فسفر: 1 میلی گرم
- پتاسیم: 12 میلی گرم
- سدیم: 3 میلی گرم
- روی: 0/01 میلی گرم
- ویتامین B3 یا نیاسین: 0/06 میلی گرم
- تئوبرومین: 2 میلی گرم
چای اولانگ می تواند برای کاهش وزن مؤثر باشد. تحقیقات اجرا شده روی حیوانات نشان می دهد که نوشیدن منظم چای اولانگ و سایر انواع چای به علت آنتی اکسیدان EGCG موجود در آن ها به کاهش وزن یاری می نماید. چای اولانگ برای سلامت قلب مفید است. چون تحقیقات نشان می دهد که کلسترول را کاهش می دهد و از این طریق می تواند از بروز بیماری قلبی پیشگیری کند.
چای سبز
کافئین چای سبز بین 24 تا 39 میلی گرم به ازای هر 8 اونس است. چای سبز فاقد چربی، قند یا فیبر است و در هر 100 گرم آن مواد زیر یافت می گردد:
- انرژی: 1 کالری
- پروتئین: 0/22 گرم
- آهن: 0/02 میلی گرم
- منیزیم: 1 میلی گرم
- پتاسیم: 8 میلی گرم
- سدیم: 1 میلی گرم
- روی: 0/01 میلی گرم
چای سبز فواید زیادی برای سلامتی دارد، از جمله:
- خواص ضد سرطانی و پیشگیری از سرطان پوست: تحقیقات انسانی و آزمایشگاهی نشان می دهد که پلی فنول ها و ریزمغذی های چای سبز می توانند از ابتلا به سرطان پوست در اثر اشعه ماوراء بنفش نوع B (UVB) پیشگیری نمایند.
- درمان بیماری های التهابی پوست: مطالعات نشان می دهد که چای سبز و EGCG موجود در آن به کاهش التهاب یاری می نمایند.
- بهبود توانایی شناختی: شواهد حاکی از آن است که بین چای سبز و کاهش خطر اختلالات شناختی ارتباط وجود دارد.
چای سفید
در هر 8 اونس چای سفید بین 32 تا 37 میلی گرم کافئین یافت می گردد. چای سفید از نظر تغذیه ای مشابه چای سبز است و کمتر از سایر انواع چای فرآوری می گردد، به این معنی که آنتی اکسیدان های بیشتری دارد. مهم ترین فواید چای سفید برای سلامتی عبارتند از:
- حفظ سلامت قلب
- محافظت از بدن در برابر اثرات مضر اشعه ماوراء بنفش خورشید
- کاهش التهاب
- کاهش وزن
- بهبود توانایی شناختی
کدام چای بدون کافئین است؟
اگر مقدار کافئین چای در هر 8 اونس کمتر از 12 میلی گرم باشد، جزء چای های بدون کافئین دسته بندی می گردد. مقدار کافئین بسیاری از دمنوش های گیاهی طبیعی قابل مقدار گیری نیست و به همین علت فاقد کافئین در نظر گرفته می شوند.
برترین چای های بدون کافئین
بسیاری از چای ها یا فاقد کافئین هستند یا مقدار کافئین آن ها بسیار کم است. معمولاً شما می توانید انواع بدون کافئین چای سیاه، سبز یا سفید را در فروشگاه ها پیدا کنید، اما بسیاری از دمنوش های گیاهی به طور طبیعی فاقد کافئین هستند. برترین چای ها و دمنوش های گیاهی فاقد کافئین عبارتند از:
چای رویبوس یا چای قرمز
چای رویبوس (Rooibos tea) از برگ های گیاه آسپالاتوس لینیرایز (Aspalathus linearis) به دست می آید. قرن ها است که از این چای فاقد کافئین در آفریقای جنوبی استفاده می گردد. تحقیقات روی حیوانات نشان می دهد که مکمل های حاوی رویبوس به محافظت از کبد در برابر استرس اکسیداتیو یاری می نمایند و می توانند فشار خون را کاهش دهند.
چای هیبیسکوس یا چای ترش
در مطالعات مختلف مشاهده شده که عصاره برگ هیبیسکوس (Hibiscus) خواص ضدتوموری و آنتی اکسیدانی دارد و به حفظ سلامت قلب و عروق و کنترل فشار خون یاری می نماید.
چای بابونه
چای بابونه به بهبود خواب در افرادی که دچار بی خوابی هستند، یاری می نماید. بعلاوه خواص آنتی اکسیدانی دارد و می تواند کلسترول خون را کاهش دهد و سلامت قلب و عروق را بهبود بخشد.
چای زردچوبه
تحقیقات نشان می دهد که کورکومین (Curcumin) موجود در زردچوبه که رنگ زرد این ادویه از آن ناشی می گردد، خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، ضدویروسی و ضدباکتریایی دارد و عملکرد سیستم ایمنی را تقویت می نماید.
عوارض کافئین چیست؟
مصرف بیش از حد کافئین می تواند برای سلامتی مضر باشد. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) توصیه می نماید که دریافت روزانه کافئین به کمتر از 400 میلی گرم (معادل حدود 4 تا 5 فنجان قهوه) محدود گردد. اگر مقدار دریافت کافئین بیش از این مقدار باشد، به اثرات منفی و خطرناک منجر می گردد، از جمله:
- بی خوابی
- سردرد
- اضطراب
- بی قراری
- افزایش ضربان قلب
- کم آبی بدن
- وابستگی
افراد زیر باید از دریافت کافئین خودداری کنید یا مصرف آن را به حداقل برسانند:
- زنان باردار یا شیرده
- افراد مبتلا به اختلالات خواب
- بیماران مبتلا به فشار خون بالا
- کسانی که رفلاکس معده به مری دارند یا به زخم های گوارشی مبتلا هستند
- افراد مضطرب
- افرادی که دچار حملات میگرنی می شوند
- کسانی که از داروهای محرک سیستم عصبی مرکزی استفاده می نمایند
کلام پایانی
مقدار کافئین انواع چای با هم فرق دارد و بیشترین مقدار کافئین را می توان در چای سیاه پیدا کرد. همه انواع چای شامل چای سیاه، اولانگ، سبز و سفید برای سلامتی مفیدند. چون حاوی آنتی اکسیدان، پلی فنول، فلاونوئید، فلاونول و سایر ترکیبات تقویت نماینده سلامت هستند. نوشیدن چای به کاهش کلسترول و حفظ سلامت قلب و عروق، کاهش وزن و کاهش التهاب یاری می نماید و در محافظت از بدن در برابر اثرات مضر اشعه ماوراء بنفش خورشید نقش دارد.
اگر می خواهید مقدار مصرف کافئین را کاهش دهید یا آن را از برنامه غذایی خود حذف کنید، می توانید از انواع چای بدون کافئین بهره ببرید. برخی از چای ها و دمنوش های گیاهی مانند چای رویبوس، چای ترش و چای بابونه فاقد کافئین هستند.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت بانه مارکت مگ را بخوانید.
منبع: medicalnewstoday
منبع: دیجیکالا مگ